Nu var det dags att börja röra sig nedåt i huset dvs. ner i källaren. Vi har alltid planerat att inreda källaren då den är på ca 100 kvadratmeter och det känns som bortkastad yta om vi inte gör något med den. Vi har verkligen sett fram emot att komma igång med källaren då det är väldigt smutsigt och allmänt äckligt där nere.

Så vad är planen? Jo i dagsläget står allt som vi ska förvara i ett förråd inne i gillestugan, det finns en toalett som inte går att använda, en hall med lösa klinkerplattor, garage, matkällare, tvättstuga, torkrum, någon form av basturum och ett pannrum.

Det absolut första vi ska göra är att göra iordning ett förråd, det gör vi av basturummet genom att riva ut allting som finns där inne och sedan bygga upp en ny fin grund. Genom att göra detta så kan vi flytta allting som är i gillestugan in till förrådet på ett snyggt och organiserat sätt och sedan fortsätta med renoveringen i gillestugan.

Riva ut bastun

Det första steget med att få iordning på förrådet var att riva ut bastun. Dels gillar vi inte att basta, vi är inte heller så mycket för att ha organiskt material i källaren, och vi behöver ett förråd mer än vad vi behöver en gammal bastu.

Bastun har precis blivit utkastad och väggarna ser torra och fina ut trots organiskt material rakt mot betongen.

Bakom bastun verkade det vara någon form av plastfärg, den föll av bara man blåste på den kan man lugnt säga. Det verkar inte riktigt som att man förstod det där med hur fukt fungerar när man satte in bastun. För det första, plastfärg på betongen, sedan hade man reglat med träreglar rakt mot ytterväggarna och i detta satt isolering för att verkligen stänga inne fukten sattes även aluminiumfolie upp som ett sista täckande lager för att sedan sätta upp själva bastuväggarna. Dock var väggarna torra och fina men med lite håligheter som vi fick ta och lösa.

Mura väggarna

Nästa steg var att göra underarbetet för väggarna. Med andra ord, det var bara att börja gå och skrapa bort all färg som satt löst, och det var mycket färg. Det var ävem platser där själva betongen vittrat lite, inte mycket men lite så detta behövde också lagas.

När vi gått över alla väggar och gjort dem rena och fina murade vi upp väggarna där det behövdes. Till detta använda vi en typ av renoveringsbruk (lagningsbruk) som vi köpte på Bauhaus. Det såg inte ut som mycket men det gick 20 kg bruk till det lilla som behövdes putsas. Så köp alltid lite mer än vad man tror att man kan behöva.

Måla taket

Vi gillade trätaket och kände att det skulle passa bra för detta rum, så vi valde att måla det vitt. Ingen rocket science direkt utan vi valde att grunda två gånger med en vit grundfärg som innehöll kvistlack och sedan täckte vi med en vit takfärg.  Totalt tre strykningar.

Måla källarväggar

Nu till det roliga. Att äntligen få se lite resultat på väggarna, någonting som vi längtat efter sedan vi i princip köpte huset. Så hur vill vi att det ska se ut? Jo då det är en källare har vi tänkt få till den där lite ruffiga betongliknande känslan. För att göra det på bästa sätt tänkte vi använda kalkfärg.

Kalkfärg i källare

Detta är så intressant att jag måste lägga detta som en egen rubrik. Det har blivit väldigt populärt med kalkfärg den senaste tiden, just för att man enkelt kan få till en riktigt sjysst yta. Det som är så fantastiskt med kalkfärg är att den är optimal att använda i källare då den andas bra.

Men du ska ju använda silikatfärg i källare, den andas ju bäst, det vet ju alla?

Det trodde jag också, tills experter på både Alcro och Jotun upplyst mig om att detta inte är fallet. Det har tidigare sagts att man ska använda silikatfärg och även personalen på Colorama berättade för mig att de också brukade rekommendera detta fram till förra året ungefär och att man nu istället rekommenderar kalkfärg eller vanlig väggfärg. Så som jag fick det förklarat för mig var att silikat andas men släpper inte igenom all fukt vilket innebär att fukten fastnar i väggen och smular sönder betongen, dvs. orsakar skada, medans exempelvis väggfärg om det nu kommer fukt, inte stänger inne fukten utan det värsta som kan hända är att färgen lossnar, men den skadar inte väggen. Ta dock inte mitt ord för detta utan allt som står skrivet ovan fick jag berättat för mig av killarna på Colorama som i sin tur ringde upp Alcro samt Jotun och frågade.

Problemet med kalkfärg dock, är att resultatet blir snyggast om man grundar innan, samt att om väggarna skiljer sig i färg och man missar något ställe med kalkfärgen så kan detta synas och det kan bli svårt att lösa i efterhand. Då fick vi tipset att använda en öppen puts- och murfärg för utomhusbruk, den gick dessutom att bryta i samma kulör som kalkfärgen.

Med detta sagt så grundade vi med brukfärgen, och sedan målade vi med kalkfärgen Lady Minerals från Jotun i kulören grå harmoni.

Måla golvet och andra detaljer

Sist (iallafall i detta blogginlägget) var att måla golvet. Det är några saker kvar som vi inte hunnit göra ännu såsom att renovera två dörrar och måla element, men det kommer i nästa inlägg.

Anywho, golvet ville vi ha i samma färg som vi använt i trappan ner till källaren, nämligen en matt blåsvart färg. Så det fick det bli. I övriga huset har vi golvlister på 7 cm och valde därför att gå med golvfärgen i samma höjd.

När man målar med tejp för att få det så rakt och fint som möjligt är det alltid bra att måla med väggfärgen på tejpen en gång först, då lite färg alltid tränger in under tejpen. På så sätt tränger väggfärgen in och sedan när man målar med golvfärgen och tar bort tejpen så blir det knivskarpt, som man vill att det ska vara.

Förutom golvet målades även rör in i vit färg, och även om det är några få detaljer kvar så känns det väldigt skönt att äntligen ha ett fräscht rum i källaren.

Ps: ledsen för mobilfoto men det får duga.